Nikon D200 - Proffsprestanda till entusiastpris

Nu lanserar Nikon en efterlängtad nykomling, Nikon D200 - en kraftfull digital spegelreflexkamera med hög precision och prestanda. I D200 kombineras den senaste tekniken från Nikon med många avancerade funktioner som gjort proffskameran Nikon D2x till en succé, vilket ger en fotograferingsupplevelse utöver det vanliga. Det som gör D200 till marknadens mest eftertraktade digital systemkamera är den fantastiska bildkvaliteten i kombination med en snabbhet och en prestanda som inte tidigare funnits till detta

  

D200 är perfekt för passionerade och hängivna fotografer, olika yrkeskategorier såsom polisväsendet, tandvården och museer samt proffs och semi-proffs som vill ha en andra kamera som komplement till Nikon D2x eller D2H och som vill utnyttja möjligheterna i Nikons Total Imaging System.

D200 är snabbast i branschen och är klar för fotografering på bara 0.15 sekunder och är därför idealisk för användaren som snabbt vill fånga ett oväntat ögonblick. Vidare har kameran en slutarfördröjning på endast 50 millisekunder och en sökarblackouttid på bara 105 millisekunder. D200 har också funktioner som möjliggör snabbare serietagning med fem bilder per sekund samt med upp till 37 [1] bilder i JPEG- eller 221 i RAW-format. En nyutvecklad och mycket flexibel MultiCAM 1000 autofokusfunktion har det exakta 11-områdes autofokussystemet från Nikons D2-serie samt en bred 7-punkters AF för enkel fokusering på större motiv i rörelse.

En annan funktion som kommer från D2X är 3D-färgmatrixmätning II, vilket ger en optimerad exponering med hjälp av den nya tekniken som utvecklats för Nikons RGB-exponerings-/färgmatrixmätningssensor med 1 005 pixlar. Systemet utvärderar sju parametrar på varje bild inklusive ljusstyrka, färg, kontrast, valt fokusområde och information om avstånd. Informationen jämförs mot de dryga 30 000 motiv från faktiska bilder som finns i den inbyggda databasen och utifrån detta beräknas ett omedelbart och korrekt slutvärde.


D200 har ett lätt men ändå slitstarkt och robust kamerahus i magnesiumlegering med ett avancerat tätningssystem som effektivt skyddar kameran mot fukt och damm vilket gör det möjligt att använda den under en mängd påfrestande och krävande förhållanden. Den integrerade dubbelbladade slutaren, som har ett förfinat spegelbalanssystem, har testats för över 100 000 cykler och den nyutvecklade sökaren har ett stort ergonomiskt okular i gummi.

En grundläggande funktion i D200 är Nikons nyutvecklade CCD-bildsensor i DX-format med 10,2 effektiva megapixel, som gör att bilderna blir detaljerade och skarpa med naturtrogen färgåtergivning i storleken 3 872 × 2 592 pixlar. Tack vare den höga upplösningen är det inga som helst problem att göra förstoringar eller beskära bilderna på kreativa sätt. Den nya sensorn, som är mycket känslig, täcker ett ISO-område från 100-1 600, vilket ökar till 3 200 i läget Hi-1. Den snabba bildbearbetningen kommer från Nikon D2x och ger fina färgnyanseringar och mjuka övergångar. Vidare har D200 ett nytt optiskt lågpassfilter vilket förhindrar moaré och färgskiftningar och ger ännu bättre färger.

D200 fungerar som Nikon D2x och har mer än 40 anpassade inställningar vilket gör den lättanvänd för fotografer oavsett vilken nivå de befinner sig på. För att säkerställa en detaljerad bildvisning har den stora och klara sökaren en förstoring på hela 0,94x och en 95 procentig bildöverensstämmelse både vågrätt och lodrätt. Vidare har den 2,5 tums högupplösta LCD-skärmen en betraktningsvinkel på 170° och kameran kan förstora bilderna upp till 400 procent för att fotografen skall kunna kontrollera även de minsta detaljerna.

Den övre LCD-panelen är branschens största och möjliggör visning av information såsom av fotograferingsläge, batteristatus, kortinformation, rutnätsvisning, slutartid, F-stopp och antal återstående bilder. Med det nya färgkodade menysystemet och de intuitiva nyckelorden går det lätt och snabbt att navigera vilket förenklar visningen av information.

D200 har ett nyutvecklat och mycket kraftfullt uppladdningsbart litiumjonbatteriet, EN-EL3e, vilket är nog för att ta upp till 1 800 bilder på en enda laddning. Batteriets status kan enkelt kontrolleras i realtid med hjälp av mätfunktionen i menyn. För att förlänga batterikapaciteten ytterligare har Nikon tagit fram ett batterigrepp (MB-D200) som säljs separat och laddas med 6 vanliga AA-batterier eller två NE-EL3e-batterier.

För den som vill ha större kontroll kan enkelt styra bildernas mättnad och högdagrar med RBG-histogrammen på LCD-monitorn. Dessutom gör de nya bildoptimeringslägena att D200-användaren kan få resultat som verkligen överensstämmer med det tilltänkta resultatet. Vidare har man möjlighet att optimera skärpa, ton och kontrast, färg, mättnad och nyans med hjälp av de olika inställningarna Mjukare, Normal, Extra förstärkt, Porträtt och Svartvitt i kameran.

Liksom alla digitala spegelreflexkameror från Nikon är D200 kompatibel med Nikons Total Imaging System vilket innebär att den kan användas med mer än 50 av Nikons avancerade AF Nikkor-objektiv, inklusive DX Nikkor-objektiv och objektiv utan inbyggd processor. Kameran öppnar också nya möjligheter för ökad kreativitet, med Nikons Creative Lighting System får man en inbyggd i-TTL-blixt som kan fungera som huvudblixt i Advanced Wireless Lighting System.

Ytterligare en intressant sak men D200 är att den har en x-synkroniseringskontakt för anslutning till studioljus, GPS-stöd för inspelning av bildens geografiska data samt en trådlös funktion för att ta emot och överföra bilder.

Samtidigt som D200 lanseras släpper Nikon även två nya tillbehör - dels ett nytt, trådlöst makroblixtsystem och dels ett nytt zoom-objektiv. Zoom-objektivet, AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-200 mm f/3.5-5.6G IF-ED, gör det möjligt att ta betydligt skarpare bilder för hand vid långa slutartider och vid fler olika ljusförhållanden än tidigare modeller. Den nya blixten, SB-R200, med tillhörande kontrollenhet, SU-800, är en del av ett nyutvecklat minisystem för blixtfotografering i närbild. Blixten är både lätt och kompakt, vilket gör att den kan sättas in i en ring som är ansluten till objektivet för att sprida ljus över små motiv. 

Nikon D200 börjar säljas under den senare delen av december till rekommenderat cirkapris
17 990 kronor inklusive moms (endast för kamerahuset). Rekommenderade cirkapris för zoomobjektivet, AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-200 mm f/3.5-5.6G IF-ED, är 7 990 kronor och för blixten med kontrollenheten 7 490 kronor (4 990 kronor utan kontrollenhet) inklusive moms.


För pressbilder på Nikon D200, besök http://press.nikon.se

För ytterligare information, besök www.nikond200.info

http://www.europe-nikon.com/details.aspx?countryid=12&languageid=12&prodId=1100&catId=91

http://www.dpreview.com/articles/nikond200/

Nikon D200 - Canon EOS 5D - Canon EOS 20D

http://www.dpreview.com/articles/nikond200/page12.asp

//Björn